Hidroizolatii Terase. Cauzele Infiltratiilor

- De ce lucrarile de hidroizolatii terase acoperișuri si fundatii au probleme ?

 

 

Adesea lucrarile de hidroizolatii terase/termo hidroizolatii terase din Bucuresti si din Romania, sunt realizate in sistem multistrat cu membrane bituminoase de tip "BRICOLAJ", acestea avand grosimi mici si o singura armatura inglobata in masa de bitum. 

 

Enumeram pe scurt principalele cauze ale infiltratiilor:

 

1. CALITATEA SI ADITIVAREA BITUMULUI 

 

Majoritatea lucrarilor de hidroizolatii terase sunt executate cu membrane bituminoase din bitum aditivat cu SBS. Acest bitum este de o calitate slaba si nu se preteaza conditiilor climaterice din tara. Sub actiunea lor si a soarelui, imbatraneste si permite

aparitia crapaturilor. De aceea lucrarile de hidroizolatii terase / termo hidroizolatii terase devin fragile. Apar infiltratii la gurile

de scurgere si la rosturile de dilatatie, in campul curent si la atic apar desprinderi. Aditivarea cu APP confera membranelor o durata de viata marita, precum si un comportament net superior in prezenta actiunilor conditiilor atmosferice.

2. ARMATURILE SI GROSIMEA MEMBRANELOR  

 

Este necesară o proiectare adecvată a lucrarilor de hidroizolatii terase. Conform normativului NP 040, lucrarile de hidroizolatii terase in sistem multistrat, presupune utilizarea a doua randuri de membrane bituminoase avand armaturi diferite si 4 mm grosime pentru ultimul strat.

Armatura din fibra de sticla asigura stabilitate dimensionala, cea din poliester asigura rezistenta la sfasiere/tractiune. De foarte multe ori nu se tine cont. Sunt cazuri cand hidroizolatiile au fost executate cu membrane avand aceasi armatura. In Romania, multe membrane bituminoase sunt exprimate in kg/m2. Greutatea de 4.5 kg/m2 este echivalentul a 3.5 - 3.6 mm grosime. In cazul membranelor de 4 mm grosime, exista suficient bitum sa se topeasca si sa adere pe stratul suport.

 

​3. MANOPERA DE EXECUTIE. 

 

Cateodata executia inchiderilor este tratata superficial. Suluri intregi de membrana bituminoasa sunt lipite pe suprafata verticala

si pe cea orizontala, nerealizandu-se scafele de rigoare. Nu mai pomenim de lipirea lor in jurul zonei sortului de tabla al aticului. Deasemenea montarea si etansarea gurilor de scurgere este defectuoasa si nu se executa conform detaliilor de executie. Regula de baza in lucrarile de hidroizolatii terase, este inceperea de la punctul cel mai jos (gura de scurgere). De-a lungul timpului am vazut cum lipiturile la suprapunere au fost executate contra apei.

4. ADERENTA PE STRATUL SUPORT. 

 

Calitatea amorsei sau amorsarea improprie a stratului suport in vederea unei lucrari de hidroizolatii terase, duce in scurt timp la dezlipirea membranelor. Acest lucru se observa in special la suprafetele verticale, unde se vede betonul neamorsat. La o verificare atenta in campul curent, lipirea membranelor pe stratul suport nu este continua, fapt ce duce la aparitia unflaturilor si a desprinderilor. 

5. INTRETINEREA TERASELOR  

 

Lipsa inspectiilor si a verificarilor lucrarilor de hidroizolatii terase, duce adesea la deteriorarea ei si aparitia infiltratiilor. Pentru intretinerea si marirea duratei de viata a lucrarilor de hidroizolatii terase, iata ce trebuie sa faceti de doua ori pe an.

 

​​Cheia unor lucrari durabile de hidroizolatii terase, este proiectarea si utilizarea de membrane bituminoase de inalta calitate, avand inglobate in masa de bitum doua armaturi diferite. Astfel, lucrarile de hidroizolatii terase au proprietăți fizice excepționale, cum ar fi rezistența la impact, la rupere, la tracțiune, la grindina si la UV. 

 

​Un factor decisiv este punerea lor in opera. Lipirea la rece cu adeziv bituminos de inalta performanta permite castigul in plus de 1 mm de hidroizolatie si o pozare rapida, diminuand astfel manopera si costurile de executie. Astfel, in acest mod lucrarile de hidroizolatii terase beneficieaza de o aderenta si o lipire completa in campul curent. Rezultatul, lucrari de hidroizolatii terase cu rezistenta indelungata in timp si la intemperii.

Hidroizolatii terase necirculabile    Hidroizolatii terase circulabile    Reparatii hidroizolatii terase

- Conceptul Belgian                                        - Viziunea Noastra

- Cultul Calitatii                                                - Libraria Izomag

- Partenerii Nostri                                            - Alegerea Antreprenorului

- Cumparand de la Izomag                                

- Intrebari Frecvente                                          - Anatomia Membranelor

- Preturi Hidroizolatii                                         - Intretinere Hidroizolatii

- Finantare Hidroizolatii Terase                        - PIR vs. Spuma Pulverizata

- Cauzele Infiltratiilor                                         - "Do it Right"                 

Izomag Construct Bucuresti

Hidroizolatii terase / Reparatii hidroizolatii terase cu IKO (Polygum)

Termo hidroizolatii terase cu panouri PIR.

Copyright © Izomag Construct Bucuresti

       Confidentialitate           Termeni Generali          Harta Site